Piramidewoning.nl: “het oorspronkelijke recept is alleen met brandnetels. In het blauw onze toevoeging aan dit recept, zodat het een pompoen/brandnetel soep is”
Dat je van brandnetels soep kunt maken dát weet haast iedereen wel. Toch is het aantal mensen dat regelmatig de tuin in duikt om brandnetels te plukken voor de soep niet zo groot. Is dat omdat men niet weet hoe je het precies moet doen? Of is het omdat brandnetels (en misschien kruiden in het algemeen) toch nog een beetje een “geitenwollensokken” imago hebben?
Dat laatste, tja daar kan ik in m’n eentje niet zo heel veel aan veranderen, maar als het komt omdat je niet goed weet hoe je dat dan precies moet doen dan heb je vanaf nu geen excuus meer ;-).
Pluk het bovenste topje van de brandnetel, gebruik zoveel als je wil, maar neem niet te weinig.
Voor een liter soep heb je toch minstens 20 toppen nodig.
Sla ze even door schoon water heen en controleer ook op eventuele vlindereitjes.
Snij dan het onderste harde steeltje van de toppen en snij de blaadjes in stukjes.
Fruit ondertussen een gesnipperd uitje in wat boter of, nog beter, wat kokosolie.
Als de uitjes zacht zijn voeg je een liter water toe, een teentje knoflook, een in blokjes gesneden aardappel en wat bouillonpoeder of bouillonblokjes.
Als het kookt voeg je de gesneden brandnetels toe.
Voeg vervolgens 500 gram gestoomde pompoenblokjes toe en pureer het geheel.
en dan laat je het 10-15 minuten zachtjes koken.
Je kunt de soep nu zo opeten of je doet hem, voor een mooie, groene soep, even in de blender / staafmixer.
Om hem nóg lekkerder te maken kun je er ook nog een half pakje boursin doorroeren.
Er zijn nog heel veel andere recepten van brandnetelsoep te vinden.
Probeer ze maar eens want behalve voor de aandoeningen die al vermeld staan bij de brandnetelpasta, vermindert brandnetel ook allergische verschijnselen, waar je, als je last hebt van hooikoorts of een huisstofmijtallergie, dus veel baat bij kunt hebben.
Bovendien kan het regelmatig eten of drinken van brandnetels ondersteunend werken bij artritis en artrose, omdat ze ook ontstekingswerende eigenschappen bezit.
Toch ook even een kleine waarschuwing:
Ga nou niet, omdat het zo gezond is, de hele dag allerlei brandnetelrecepten gebruiken zoals de Tibetaanse Milarepa deed, hij at jarenlang enkel maar brandnetels, zodat zijn huid helemaal groen verkleurde.
Geniet ervan, maar gebruik het met verstand.
Bron: http://de-gulle-aarde.blogspot.nl/2012/04/brandnetel-soep.html