Interview Gemeente Almere: Bouwen met een gouden randje

interview_gemeente_almere

26-03-2012 | Wanneer u binnenkort langs Overgooi rijdt, hoeft u niet vreemd op te kijken als u denkt twee piramides te zien. Het is geen fata morgana, u ziet echt twee gouden bouwwerken van Robert van Harten. Hij en zijn vriendin bouwen samen met vriend Sattwa Valk de twee piramides waar zij altijd al van droomden.

De aanloop naar en de bouw van de piramides noemt hij veruit de leukste tijd van zijn leven. En dat is bijzonder, want Robert van Harten (60), oprichter van het bedrijf Mira International, heeft geen saaie jaren achter de rug. Samen met zijn vriend Sattwa Valk vertrok hij op zijn twintigste naar India. Robert lacht: “We waren hippies, rebellen. Van daaruit zijn we wierook gaan ontwikkelen en uiteindelijk hebben we onze wereld naar Nederland gebracht. Nu zijn we al 26 jaar een succesvol bedrijf en importeren nog steeds wierook en andere producten die te maken hebben met geuren.”

Wat je echt wilt
En toen was daar ineens de kans om je eigen huis te bouwen. Vriend Sattwa kocht een kavel in Homeruskwartier en Robert vertelde hem over zijn ervaringen met een houten hotel in Noorwegen. “Hout voelt fantastisch”, vertelt Robert. “Ik wist meteen dat ik dat later ook wilde. Sattwa werd ook enthousiast over houten woningen, maar we gingen nog een stap verder. Waarom zou je, als je toch de kans krijgt, niet bouwen wat je écht wilt. We bedachten twee piramides. Een piramide waarin je kunt leven, de ander om te gebruiken als stilteruimte.”

Houten piramides
Echter, Homeruskwartier was niet de juiste plek voor hun ideeën. Robert: “We besloten het roer om te gooien en samen een kavel te kopen. Ook Henriëtte Spetter, mijn vriendin, was intussen erg enthousiast. We vonden de kavel in Overgooi. Aan het water, op ruim 3.000 m2, bouwen we nu onze gouden piramides. Om de bouwwerken komt een vijver. De piramides worden verbonden door een glazen gang met daarin een deur. Ga je links, dan ben je in de grootste piramide. Hierin komt een verdieping, sanitaire voorzieningen, keuken en ramen. Sla je rechtsaf, dan ben je in de kleinste piramide. Deze heeft twee grote gekleurde ramen als symbool en is verder een grote open ruimte. Dit wordt een plek voor meditaties, bijeenkomsten en workshops. De houten piramides worden aan de buitenkant volledig bekleed met goudkleurige platen.”

Egyptische beschaving
Dat ze voor piramides kozen, heeft een reden. “We hebben al een levenslange fascinatie voor de Egyptische beschaving. De piramide staat symbool voor onsterfelijkheid. Ook had ik veel gelezen over andere mensen die in piramidewoningen leven. Zij hebben het over piramide-energie. Dat het er ’s winters behaaglijk warm is en zomers heerlijk koel. We gebruiken bovendien alleen duurzame materialen. Zelfs het cement van de fundering hebben we vermengd met een speciale poeder waarvan gezegd wordt dat het harmonie bevordert. Ja, dat willen we natuurlijk eens bekijken, we blijven kritisch, maar willen alles proberen.”

Ontwerp- en bouwproces
Over het ontwerp- en bouwproces heeft Robert enkel lof. “Ik ben zo tevreden. We hebben een fantastische bouwbegeleider die ons vanaf dag één adviseert. De gemeente Almere staat open voor al onze ideeën en helpt daar waar nodig. Onze bouwer is er een uit duizenden. Net als de architect. Kortom, we worden van alle kanten ondersteund. En geloof me, dat is nodig, want wat weet je nu eenmaal van bouwen. We hebben alle fasen met eigen geld betaald en via crowdfunding. Ja, we blijven hippies”, grinnikt Robert. “En later, als we weer geld hebben, bouwen we er nog een gebouw bij: een gouden bol.”

De zelfbouwers houden ook nog hun eigen woning aan. Robert: “We rouleren. Er zal altijd iemand in de piramide zijn, maar we wisselen elkaar af. We hopen dat onze piramides een inspirerend voorbeeld zijn. Dat lijkt me het mooiste, dat anderen ook op zoek gaan naar het avontuur. Naar het ideale huis. Hoe jong of hoe oud je ook bent.”


piramides-1
piramides-2b
bron: www.ikbouwmijnhuisinalmere.nl/zelfbouw/