Jamie Oliver: de perfecte zoete pompoentaart

 • 12 personen
 • uur bereiden
 • 30 min wachten

nagerecht, vegetarisch, frans

ingrediënten

 • voor de deegbodem
 • 250 g bloem, plus wat extra om te bestuiven
 • 50 g poedersuiker
 • 125 g ongezouten, koude boter van goede kwaliteit, in kleine blokjes
 • 1 groot ei, liefst vrije uitloop of biologisch, geklutst
 • een scheutje melk
 • olijfolie, om de springvorm mee in te vetten
 • voor de vulling
 • 1 pompoen van 500 g, geschild, zonder zaadjes en in blokjes van 2 cm
 • 500 ml volle melk
 • 200 g lichtbruine, fijne tafelsuiker
 • 1 vanillestokje, in de lengte gesplitst, de zaadjes eruit geschraapt
 • 2 grote eieren, liefst vrije uitloop of biologisch

bereiden

Het deeg kun je met de hand of in een keukenmachine maken. Zeef vanaf enige hoogte de bloem en poedersuiker in een grote mengkom. Werk de boter met je vingers door het droge mengsel tot het de consistentie van grof broodkruim heeft. Doe er het ei en de melk bij en kneed het deeg tot een gladde bal. Kneed niet te lang door, anders wordt de bodem elastisch en taai in plaats van kruimelig en krokant.

Stuif wat bloem op de bal deeg en op een schoon werkvlak, en druk de bal uit tot een dikke, platte schijf. Stuif er nog wat bloem op, wikkel het deeg in een stuk keukenfolie en leg het 30 minuten in de koelkast. Vet een springvorm met antiaanbaklaag van 25 cm in met olie. Bestuif een schoon werkvlak en je deegroller met bloem, en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve cm. Wikkel het deeg om de deegroller en rol het boven de springvorm af. Druk het deeg ook goed in de rand. Snijd de overhangende randjes eraf en gebruik de stukjes om eventuele gaatjes te vullen. Prik met een vork gaatjes in het deeg, leg er een stuk keukenfolie op en zet de bodem 30 minuten in de vriezer. Verhit de oven tot 180 °C (gasovenstand 4).

Doe intussen de pompoen, de melk, de suiker en de vanille (stokje en zaadjes) in een kleine diepe pan en zet die op matig vuur. Blijf voortdurend roeren zodat de boel niet aanbrandt en draai het vuur laag zodra het mengsel kookt. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert, leg vervolgens de deksel scheef op de pan en laat nog 15 minuten zachtjes koken tot de stukjes pompoen zacht en gaar zijn. Haal de pan van het vuur, vis het vanillestokje eruit en hak het mengsel met een staafmixer heel voorzichtig tot een glad en fluweelzacht mengsel. Laat de vulling afkoelen en leg de deksel op de pan om te voorkomen dat er een vel op komt.

Leg terwijl het pompoenmengsel staat af te koelen een stuk bakpapier in de deegbodem en druk het goed in de rand. Vul de bodem met ongekookte rijst en bak hem 10 minuten blind in de hete oven. Haal de rijst en het stuk bakpapier eruit (bewaar voor een volgende keer) en zet de vorm nog 10 minuten terug in de oven tot het deeg stevig en bijna koekachtig is. Laat de bodem volledig afkoelen en verlaag de temperatuur van de oven tot 160 °C (gasovenstand 3).

Kluts de 2 eieren, doe ze bij het pompoenmengsel en maal alles nogmaals goed door elkaar. Schenk het mengsel in de deegbodem en zet de taart ongeveer 30 minuten in de oven, of tot het oppervlak gestold is maar de vulling vanbinnen nog wel een beetje lobbig. Laat de taart afkoelen en serveer er een scheutje room of een lepel crème fraîche bij. Eet smakelijk!

extra benodigd

Keukenfolie, springvorm (Ø 25 cm), deegroller, staafmixer, bakpapier

opmerking

‘Dit prachtige dessert, of tenminste een bepaald element ervan, kwam ik tegen in een fantastisch klein restaurantje genaamd Lou Bourdie in het dorpje Bach. Monique, de alleraardigste eigenaresse van de zaak, had een grote plaat heerlijk pompoendessert klaargemaakt, dat ze in kleine, vierkante stukjes aan haar gasten serveerde. Het langzaam gegaarde, zoete pompoenmengsel had wel iets van een rustieke crème caramel, en was zo overheerlijk dat ik het niet kon laten er een eigen versie van te maken. Ik gebruik een deegbodem, omdat ik het contrast tussen het kruimelige deeg en de fluweelzachte vulling echt geweldig vind. Smullen!’ – Jamie Oliver

BRON: https://www.okokorecepten.nl/recept/bakrecepten/pompoentaart/jamie-oliver-perfecte-zoete-pompoentaart

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *